Totalul afișărilor de pagină

vineri, 12 octombrie 2012

Pasionat ?

De aproximativ 2 saptamani, se anunta cu surle si trambite atat in presa scrisa/on line, cat si prin publicitate OOH targul de cariera ANGAJATORI DE TOP. 

Titlurile care au menirea sa atraga publicul tinta sunt din categoria : "Start la recrutari in multinationale....";"Top 5 domenii cu cele mai multe joburi vacante" etc. La fel si mesajele campaniilor de promovare : "Visuri indraznete, cariere de exceptie";"Pasionat? Cauta-ti un job pe masura!"... Ahh! Daca se vorbeste de pasiune, nu ar trebui eliminat cuvantul "job" ? Intrebare retorica.

Nimic de comentat in ceea ce priveste aceste mesaje si articole, aproape ca m-ar putea convinge, daca nu as fi fost prezenta la cateva dintre targuri inainte de a ma angaja. 

Am fost extrem de dezamagita de fiecare data din motive diverse de catre anumiti recrutori/persoanele trimise ca si ambasadoare ale companiilor. Ce ma deranjeaza cel mai mult este ca nu sunt suficient de informate cu privire la compania pe care o reprezinta (beneficiile oferite), cat si a joburilor pe care le "scot la bataie"/"oportunitatilor" pe care le promoveaza..

Nu stiu cati dintre voi s-au angajat in urma unui targ de joburi (tind sa cred ca nu foarte multi), insa astfel de evenimente mi se par doar ca niste intalniri de a mai socializa un pic, de a "cerceta" piata atat din punct de vedere al angajatorilor, cat si al celor care aspira sa intre intr-o multinationala pe usa din fata (pe un post bine platit, pentru care nu trebuie sa se faca vreodata ore suplimentare neplatite ....just dreaming). 

Cred ca majoritatea dintre voi stiti ca toate aceste  companii participante incearca prin aceste actiuni de "recrutare" sa pastreze in primul rand o imagine intacta asupra profitabilitatii lor. 

Cred ca, daca iti doresti cu adevarat sa lucrezi pentru o anumite organizatie (si ai macar o parte din date care sa te recomande), exista alte variante prin care le poti "bate la usa" : creare profil in cadrul sectiunii de "Cariere" pentru a intra in baza de date a companiei (din  pacate nu se foloseste la adevarata valoare potentialul acestei optiuni de catre angajatori) sau trimitere mail si scrisoare de intentie catre adresa HR-ului (scrisoare personalizata) in care sa mentionezi de ce iti doresti sa patrunzi in companie si cu ce "bagaje" vii.

Fiecare varianta are avantaje si dezavantaje. Pentru a o alege pe cea care ti se potriveste, trebuie sa iei in calcul un cumul de factori : domeniul de activitate al companiei, imaginea acesteia, postul pe care il vizezi, experienta ta profesionala, abilitatile/aptitudinile tale, etc. Tu esti singurul in masura sa alegi ce optiune te avantajeaza cel mai mult pentru ca te cunosti cel mai bine. De exemplu, daca esti o persoana mai comunicativa, poti apela la varianta cu mail direct catre HR-ul companiei, renuntand la rigiditatea formularelor din sectiunea "Cariere".

Intotdeauna m-am intrebat ce fac unii dintre recrutori cu teancul de CV-uri primite la targuri ? :)) Am si cateva raspunsuri (unele din surse destul de sigure), dar prefer sa nu le amintesc aici ... :))Oricum de cele mai multe ori, esti trimisa sa depui CV-ul pe site pentru posturile care sunt scoase pe piata muncii. Deci, tot rau spre bine. 

Ar fi de preferat sa se investeasca un pic in ceea ce priveste gestiunea bazelor de date pe care le au. Mi se pare imposibil de crezut ca anumite companii, desi iti solicita sa optezi pentru crearea unui profil de utilizator in cazul in care doresti sa candidezi pentru un job anume, iar tu iti actualizezi CV-ul, sa nu caute in baza de date deja formata candidati cat mai apropiati de profilul dorit, inainte de a-l promova pe site-urile dedicate (exemplu BCR).  

In ceea ce priveste  targurile de recrutare, cred ca ar trebui sa se mai lucreze la partea de credibilitate.

Pana atunci, cu siguranta o sa mai trec si eu pe la un astfel de targ ca sa ma pun la punct cu noutatile din piata muncii. "Top 5 domenii cu cele mai multe joburi vacante" zicea articolul ala ?

Sursa foto :HIPO





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu