Totalul afișărilor de pagină

luni, 5 noiembrie 2012

Avem nevoie de lideri

Priviti in jur ! Ducem lipsa de lideri, in viata profesionala, in mediul economic, politic ... Ne mai miram de ce nu suntem la nivelul de dezvoltare al altor tari ? Stam foarte prost la capitolul leadership si management eficient.
Sunt convinsa ca cel putin o data in viata voastra ati intalnit (sau macar ati auzit de ei) oameni care v-au facut sa va ganditi cum de au ajuns sa ocupe anumite functii. Ei bine, da ....   Nici nu este greu de ghicit ! :) Desi au trecut mai bine de 20 de ani de la revolutia care ne-a readus libertatea, constat dezamagita ca inca mai avem de lucrat la multe lucruri si, mai ales, la varianta promovarii pe alte criterii decat cele ale eficientei. 

Ce inseamna de fapt a fi un lider ? Daca o persoana detine o pozitie de conducere si are in subordine un numar "x" de persoane, nu inseamna ca este un lider...
Se intampla des aceasta situatie, chiar si in corporatii : sa exista un "lider" formal, insa fraiele sa fie in mainile unei alte persoane.Cat este de eficienta aceasta decizie ? Pe termen scurt, poate functiona. Insa, cu timpul, frustrarile acumulate din partea amandurora vor dezbina echipa si se vor produce tergiversari in ceea ce priveste finalizarea proiectelor si implicit, punerea in aplicare in conditii optime a strategiilor.

Clar. Reusitele unei echipe sunt influentate si de persoana care o coordoneaza/supervizeaza. Astfel, un manager ar trebui sa-si aleaga ca si lider o persoana cu potential si care poate fi un model de urmat. Un lider trebuie sa fie creativ, curios, activ si reflexiv (in functie de situatie),  sa aiba o disciplina interioara care sa-l ajute sa-si depaseasca stresul personal determinat de procesul de conducere, pasionat, un bun strateg, un vizionar .... iar lista de calitati poate continua. Practic, trebuie sa fie motorul care determina ca echipa sa functioneze si le arata directia de mers, isi antreneaza oamenii astfel incat sa faca fata cu brio provocarilor si este responsabil.

Cat de bine sunt identificati si dezvoltati liderii in corporatii o stim cu totii. Identificarea talentelor nu prea mai are legatura cu potentialul, ci cu preferintele sau simpatiile unor manageri.

Nu cred ca vom avea parte prea curand de schimbari in ceea ce priveste dezvoltarea si promovarea obiectiva a potentialilor lideri, prin urmare ma voi multumi cu noua campanie de imagine Petrom dezvoltata de Graffiti BBDO : "Performanta inspira". Conceptul campaniei se rezuma la ideea ca avem nevoie de lideri autentici - care sa fie adevarate modele inspirationale.

Enjoy !

Sursa : Youtube

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu