Totalul afișărilor de pagină

vineri, 28 septembrie 2012

Telenovela romaneasca cu iz OTV-ist

Dragii mei,

De ceva timp suntem sufocati efectiv prin toate canalele de comunicare de situatia combinatului OLTCHIM.

Nu vreau sa ma intelegeti gresit : este trist ca s-a ajuns pana aici si asa-zisii "baieti destepti" se joaca cu soarta unor oameni pentru ca despre asta este vorba in definitiv, dincolo de toate nebunia privatizarii acestui combinat cu datorii fabuloase de peste 700 milioane de euro. 

De ce s-a ajuns aici ? Stim cu toti ... doar respiram acelasi aer romanesc, insa cred ca in principal este vorba despre rea-intentie din partea unora (pentru ca au/avut anumite interese), precum si de un management defectuos. Sa fim cinstiti : nu avem manageri destul de bine pregatiti si eficienti.... Sau avem, dar au parasit tara. Cum oare este posibil ca anumite companii de Stat, care inregistrau pierderi sa obtina profit, dupa privatizare si, mai ales, dupa ce au intrat in posesia unor investitori straini ? Nu cred ca mai este necesar sa fac o trecere in revista a companilor supuse procesului privatizarii (incercarii de privatizare mai degraba). In anul 2012, s-au inregistrat pana acum 2 esecuri destul de rasunatoare : CUPRU MIN (in acest caz, Statul a fost dat in judecata) si OLTCHIM (cel mai recent). 

Am urmarit cat de cat informatiile cu privire la procesul de privatizare OLTCHIM.
Intrebari sunt nenumarate, iar din pacate putini sunt cei care pot sau mai degraba vor sa raspunda la ele.

Pe mine ma intriga faptul ca Statul nu a demarat un proces de privatizare mai devreme dat fiind faptul ca in ultimii 12 ani a inregistrat pierderi aproape in fiecare an. Combinatul nu poate fi inchis pentru ar insemna o lovitura puternica pentru economia romaneasca care oricum nu se simte prea bine. Din productia de la Oltchim, 80% se exporta si se vorbeste despre o cifra afaceri de cel putin 1 miliard de euro. Problemele cu datoriile mari au aparut o data cu inchiderea rafinariei Arpechim din Pitesti, principalul furnizor cu materii prime, cand combinatul a ajuns in situatia de a functiona sub capacitatea sa.

Unde incepe telenovela ? Licitatia pentru pachetul majoritar al combinatului a fost castigata de Dan Diaconescu pentru suma de 46 milioane de euro, iar de aici a inceput haosul. Au inceput acuzatii ca nu are acest disponibil in cont, ca in "spatele" lui se afla alta persoana, ca acel faimos caiet de sarcini nu a respectat cerintele, etc....

Diaconescu pleaca in plin proces de scandal din tara in interes de "business", dar isi trimite avocatii pentru negocierea contractului cu Statul. Pretentiile lui se pare ca sunt prea mari si nu se poate ajunge la un consens.

Intre timp, in acest ping-pong, angajatii sunt cei care au cel mai mult de suferit, pentru ca asupra lor planeaza 
siguranta zilei de maine. Acesti oameni nu si-au mai primit salariile de cateva luni si protesteaza in fiecare zi... Alo! Ii aude cineva ?

Este dezamagitor ca in astfel de situatii, reprezentantii Statului irosesc timpul extrem de pretios nu in a gasi solutia pentru a salva acest combinat, ci angrenandu-se intr-un show ieftin marca DD.

Consider ca principalul vinovat de acest haos este Statul care trebuia sa ia masuri inca din momentul in care s-a inregistrat primul milion de euro datorie. Nu-mi place ca acum se comporta ca Ileana Cosanzeana....:((

Credeti ca va plati cineva pentru acest esec, pentru bataia asta de joc ? 

Astept cu mare interes privatizarea urmatoarelor companii din portofoliul Statului : CFR MARFA, HIDROELECTRICA, NUCLEARELECTRICA.

UPDATE 07.10.2012 :
Totul s-a transformat intr-un circ mediatic asa cum m-am asteptat. Pare o poveste fara sfarsit din categoria ELODIA., doar ca de data asta scara la care se intampla este mult mai mare si mult prea multi oameni au de suferit. Parca traim intr-o tara fara stapan. :(

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu